Starta en podd

  • Guide: Starta en podd
    Guide: Starta en podd
  • Starta en podd

    En podd, förkortning för podcast eller podradio, är som ett radioprogram som är förinspelat och kan lyssnas på när en själv vill. Poddar kan handla om lite allt möjligt och ha olika teman.

    En podd kan vara allt ifrån ett tryggare rum där en kan dela med sig av sina tankar, till ett humorprogram med syftet att få folk att skratta, till en plats för nya tankar och idéer att dela med sig av till resten av samhället.

  • Vad ska den handla om?

    Ska det vara ett specifikt tema? Vill du ha gäster? Vill du ha en egen podd eller kanske köra den med andra personer? Vad ska din podd heta? De här frågorna kan vara bra att ställa dig själv innan du startar din podd.

    Du kommer även behöva någon typ av bild för podden, precis som ett album behöver ett albumomslag. Det kan du leta upp innan du börjar spela in för att få en känsla för hur just din podd ska utformas.

  • Utrustning och inspelning

    När du bestämt vad din podd ska heta och vad den ska handla om kan du börja spela in. Vill du ha avancerad ljudinspelning så kan du köpa olika mikrofoner, men det kan även gå bra med att bara använda din mobiltelefon så länge den har en inspelningsfunktion.

    Vissa hotell och företag/organisationer har även poddstudios en kan låna gratis! Du kan hitta de flesta via Google och därefter boka enkelt genom att skicka ett mejl.

  • Redigering

    Efter att du sparat din ljudfil kan du ladda upp den på datorn för att kunna klippa i den och även senare ladda upp den.

    Ett program som är lätt att använda är Garageband som du kan hitta i App store. Du kan även ladda ned programmet Audacity från internet, som funkar till alla datorer.

    På YouTube finns det detaljerade guider om hur du sedan använder programmen.

  • Uppladdning

    När du känner dig färdig med din ljudfil ska den laddas upp och delas! För uppladdning finns det olika hemsidor, ibland kallade ljudfilshotell.

    Några exempel på ljudfilshotell är Acast, SoundCloud, Podbean och Libsyn. För att sen lägga upp på Spotify och iTunes ansöker du genom ljudfilshotellet.

  • Spridning

    Din podcast är ute på nätet! Med ett namn, kanske ett tema och en bild. Nu kan du sprida den så mycket som möjligt!

    Sprid på alla sociala medier du har, eller varför inte skapa ett konto på exempelvis Instagram bara för just din podcast?

    För att få fler lyssnare kan du välja populära ämnen eller varför inte bjuda in populära gäster? Låt dina idéer och fantasi sätta agendan!

  • För mer inspiration, läs: